Epicurius ... Onderhoud van leer
AJB-ero.nl - BDSM en sex speeltjes, lingerie en fetish kleding webshop

Onderhoud van leer

Onderhoud van Leder
Of nu de onderdanige partner het onderhoud van de zwepen moet doen, of de dominante partner het onderhoud van de zwepen ziet als zijn taak. Het leder van de zwepen moet goed onderhouden worden om er lang speel plezier van te hebben.

Gebruik vooral geen lederolie voor uw zwepen. Gebruik liever een goed ledervet om de zwepen mee in te vetten en zadelzeep om de zwepen schoon mee te maken.

Als je zwepen nat geworden zijn, laat ze dan in een koele goed geventileerde ruimte drogen. Hang ze liever niet op in een ruimte die verwarmd is, dit zou namelijk het leer van uw zweep doen uitdrogen.

Een grondige reiniging met zadelzeep zorgt ervoor dat je zwepen er weer als nieuw uitzien. Gebruik hiervoor een beetje water en wat zadelzeep en maak hiervan een dik schuim. Wrijf dit schuim met de vingers goed over de strengen van de lederen zweep, laat de zweep hierna een aantal dagen drogen in een koele ruimte. Schrik niet de zweep zal er na het drogen vies en zeperig uitzien. Neem een zachte doek en wrijf hiermee de overtollige zadelzeep van de strengen van uw zweep. De zweep zal zijn volle glans weer terug krijgen.

Af en toe kun je, je zwepen invetten met ledervet, het beste kunt je dit ook met uw vingers doen. Het vet laten intrekken en daarna de strengen van de zweep met een zachte doek uit wrijven.

Vlechtwerk van de handvatten en de knopen in de strengen van de zweep mogen niet ingevet worden. Dit zou het leder van het vlechtwerk en de knopen namelijk zacht maken waardoor ze zouden uitrekken en los gaan zitten. Een simpel leder bescherm creme is voldoende om het vlechtwerk van het handvat en de knopen in de strengen te onderhouden.

Behandel suède nooit met ledervet.


Steriliseren
Een lederen zweep kan niet gesteriliseerd worden. Leder is een natuur materiaal en de poriën zijn te diep om te kunnen steriliseren.

Wel kan je het oppervlakte van het leer schoonmaken met water met daarin een beetje detol, wrijf met een spons en zachte doek het water met detol over de strengen van de zweep. Wrijf de zweep hierna droog met een handboek en laat hem verder aan de lucht drogen.

In het algemeen geldt dat een zweep maar op één achterwerk thuis hoort.

Hang leder altijd netjes op en probeer vouwen erin te voorkomen.
Stop leer niet in een plastic tas, of laat het in een andere tas zitten, zeker niet als het net gedragen is en daardoor vochtig kan zijn.
Voorkom langdurige blootstelling aan de zon, hitte of vocht.